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Vinhos Licorosos (1 º Sem 2014/2015)

EMaVE , MVE

Sumários

Tipo do Turno:
Turno:
Docente:
Ordem:

19/12/2014 09:00 Aula Teórico-Práticas

Fortified Wines from Moscatel de Setúbal Wine Region

 

 

 

Fortified Wines from Moscatel.De Setúbal Wine Region

 

Presentation of the Vines and Wines from Madeira Wine Region

 

Tasting of wines

Modificado em 10/11/2016 17:43 Prof. Jorge Manuel Rodrigues Ricardo da Silva Presenças: 25 alunos.

12/12/2014 09:00 Aula Teórico-Práticas

Fortified Wines from Carcavelos Wine Region

 

Fortified Wines from Carcavelos Wine Region

 

Presentation of the Vines and Wines from Carcavelos Wine Region

 

Tasting of wines

Modificado em 10/11/2016 17:42 Prof. Jorge Manuel Rodrigues Ricardo da Silva Presenças: 25 alunos.

05/12/2014 09:00 Aula Teórico-Práticas

Fortified Wines from Madeira Wine Region (7/10)


 

Fortified Wines from Madeira Wine Region

Presentation of the Vines and Wines from Madeira Wine Region

Tasting of wines

Modificado em 10/11/2016 17:40 Prof. Jorge Manuel Rodrigues Ricardo da Silva Presenças: 25 alunos.

28/11/2014 09:00 Aula Teórico-Práticas

Study Visit of three days

Study Visit of three days (6/10)

 

Study visit of 3 days in the Portuguese Wine Regions of Dão, Bairrada, Vinhos Verdes and Douro and Porto, including the contact with the fortified wines technology, ageing and tasting

Modificado em 10/11/2016 17:39 Prof. Jorge Manuel Rodrigues Ricardo da Silva Presenças: 25 alunos.

21/11/2014 09:00 Aula Teórico-Práticas

Fortified Wines: Part III and IV


 

Fortified Wines: Part III and IV:

Abafados, Jeropigas (Mistelles) anfd Flor wines (Noble Flor Film)

Modificado em 10/11/2016 17:37 Prof. Jorge Manuel Rodrigues Ricardo da Silva Presenças: 25 alunos.

14/11/2014 09:00 Aula Teórico-Práticas

Bibliographic search about Fortified Wines

Bibliographic search about Fortified Wines. Learning about to use ISI Web of Science and other scientific databases.

Modificado em 10/11/2016 17:35 Prof. Jorge Manuel Rodrigues Ricardo da Silva Presenças: 25 alunos.

07/11/2014 09:00 Aula Teórico-Práticas

Visit to the Fair "Encontro Vinhos e Sabores" (4/10)

Visit to the Fair "Encontro Vinhos e Sabores" (4/10)

 

Visit to the Fair "Encontro Vinhos e Sabores", organized by "Revista de Vinhos" in the "Old FIL", Belém, Lisboa

Tasting of Fortified Wines from all the Portuguese Wine Regions

Modificado em 10/11/2016 17:31 Prof. Jorge Manuel Rodrigues Ricardo da Silva Presenças: não foram contabilizadas.

31/10/2014 09:00 Aula Teórico-Práticas

Fortified Wines: Part II (end):

Fortified Wines: Part II (end):

 

Fortified (“Licorosos”) wines and Generous (“Generosos”): general approach


Port wine: wine categories : Generics and Special ones.


Maturation and aging of Port

 

Other Portuguese fortified wines :   Moscatel de Setúbal, Madeira, Carcavelos, others

 

Fortified Wines of the World: Marsala, Muscat of Frontignan, Lunel, Riversaltes, Fortified wines of the “new World”

Modificado em 10/11/2016 17:26 Prof. Jorge Manuel Rodrigues Ricardo da Silva Presenças: não foram contabilizadas.

24/10/2014 09:00 Aula Teórico-Práticas

Fortified Wines: Part II (2/10)

 

 

Fortified Wines: Part II

 

Diagrams of production: Must extraction. Decision of the corrections and pre-fermentation operations; Fermentation process; Application of yeasts, fermentation temperature control. Maceration. Remontage.Addition of wine / brandy alcohol. Sangria and pressing. Monitoring the wine conservation, stage, maturation and aging

Modificado em 10/11/2016 17:24 Prof. Jorge Manuel Rodrigues Ricardo da Silva Presenças: 25 alunos.

17/10/2014 09:00 Aula Teórico-Práticas

Presentation of the Pedagogic Unit. Fortified Wines: Part I

Presentation of the Pedagogic Unit. Fortified Wines: Part I (1/10)

 

Presentation of the pedagogic unit

Introduction to the subject

 Fortified Wines : Part I

Fortified wines in the context of special Vinifications

Modificado em 10/11/2016 17:22 Prof. Jorge Manuel Rodrigues Ricardo da Silva Presenças: 25 alunos.