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Vinhos Licorosos (1 º Sem 2016/2017)

MVE

Sumários

Tipo do Turno:
Turno:
Docente:
Ordem:

16/12/2016 09:00 Aula Teórico-Práticas

Fortified Wines from Moscatel de Setúbal Wine Region


 

Fortified Wines from Moscatel.De Setúbal Wine Region

 

Presentation of the Vines and Wines from Moscatel de Setúbal Wine Region

 

Tasting of wines

Modificado em 06/02/2017 11:10 Prof. Jorge Manuel Rodrigues Ricardo da Silva Presenças: 21 alunos.

09/12/2016 09:00 Aula Teórico-Práticas

Fortified Wines from Madeira DOP Wine Region


 

Fortified Wines from Madeira DOP Wine Region

Presentation of the Vines and Wines from Madeira Wine Region

Tasting of wines

Modificado em 06/02/2017 11:08 Prof. Jorge Manuel Rodrigues Ricardo da Silva Presenças: 20 alunos.

02/12/2016 09:00 Aula Teórico-Práticas

Fortified Wines from Carcavelos DOP Region

Fortified Wines from Carcavelos DOP Region 

 

Presentation of the Vines and Wines from Carcavelos Wine Region

Modificado em 06/02/2017 11:07 Prof. Jorge Manuel Rodrigues Ricardo da Silva Presenças: 18 alunos.

25/11/2016 09:00 Aula Teórico-Práticas

Integrated Study Visit

Study visit of 3 days in the Portuguese Wine Regions of Dão, Bairrada, Vinhos Verdes and Douro and Porto, including the contact with the fortified wines technology, ageing and tasting

Modificado em 06/02/2017 11:06 Prof. Jorge Manuel Rodrigues Ricardo da Silva Presenças: 22 alunos.

18/11/2016 09:00 Aula Teórico-Práticas

Vineyards Classification System in Douro Region

Vineyards Classification System in Douro Region 

 

Vineyards in Douro and the Classification System of awarding points and letters of Moreira da Fonseca. Control of grape maturation in order to produce fortified wines.

Modificado em 06/02/2017 11:04 Jorge Bernardo Lacerda de Queiroz Presenças: 21 alunos.

11/11/2016 09:00 Aula Teórico-Práticas

Fortified Wines - Part 4

Fortified Wines

Flor wines (Noble Flor Film)

Visit to the Fair "Encontro Vinhos e Sabores", organized by "Revista de Vinhos" in the "Old FIL", Belém, Lisboa. Tasting of Fortified Wines from all the Portuguese Wine Regions (after 18h00).

Modificado em 06/02/2017 11:00 Prof. Jorge Manuel Rodrigues Ricardo da Silva Presenças: 22 alunos.

04/11/2016 09:00 Aula Teórico-Práticas

Fortified Wines - Part 3

Fortified Wines -

Abafados, Jeropigas (Mistelles)

Modificado em 06/02/2017 10:58 Prof. Jorge Manuel Rodrigues Ricardo da Silva Presenças: 18 alunos.

28/10/2016 09:00 Aula Teórico-Práticas

Fortified Wines - Part 2 (end)

Fortified (“Licorosos”) wines and Generous (“Generosos”): general approach


Port wine: wine categories : Generics and Special ones.
Maturation and aging of Port

 

Other Portuguese fortified wines :   Moscatel de Setúbal, Madeira, Carcavelos, others

 

Fortified Wines of the World: Marsala, Muscat of Frontignan, Lunel, Riversaltes, Fortified wines of the “new World”

Modificado em 06/02/2017 10:56 Prof. Jorge Manuel Rodrigues Ricardo da Silva Presenças: 20 alunos.

21/10/2016 09:00 Aula Teórico-Práticas

Fortified Wines - Part 2

Diagrams of production: Must extraction. Decision of the corrections and pre-fermentation operations; Fermentation process; Application of yeasts, fermentation temperature control. Maceration. Remontage.Addition of wine / brandy alcohol. Sangria and pressing. Monitoring the wine conservation, stage, maturation and aging

Modificado em 06/02/2017 10:54 Prof. Jorge Manuel Rodrigues Ricardo da Silva Presenças: 20 alunos.

14/10/2016 09:00 Aula Teórico-Práticas

Fortified Wines - Part 1

Presentation of the curricular unit: Programme, Lectures Plan, Bibliography, Evaluation.

Fortified Wines in the context of the Special Vinifications and Wines

Modificado em 06/02/2017 10:51 Prof. Jorge Manuel Rodrigues Ricardo da Silva Presenças: 16 alunos.